ELE2010 Achtergrond NL

Ochtendsessie: Economie en globalisering

De economische integratie op wereldniveau is niet gepaard gegaan met een politieke globalisering. We dachten dat nationale grenzen zouden vervagen en dat de rol van staten in de wereldeconomie zou afnemen. Maar het blijkt allemaal wat ingewikkelder te liggen.
De opeenvolgende crises hebben protectionisme en (energie-) nationalisme doen opleven. Ook in de verschillende landen van Latijns Amerika en Europa wordt de verhouding tussen markt en staat voortdurend bijgesteld. In een tijdperk van economische en politieke instabiliteit wordt de rol van de staat in het bevorderen van buitenlandse handel en investeringen opnieuw bepaald.

Alfredo Valladao uit Brazilië, hoogleraar Mercocur Chair op Sciences-Po in Parijs en voorzitter van de Werkgroep EU-Mercosur, en Selwyn Moons, Clusterhoofd Globalisering en Strategie van het Ministerie van Economische Zaken en gastdocent Economische Diplomatie op de Universiteit van Nijenrode zijn zeker twee van de meest gekwalificeerde deskundigen op dit complexe terrein tussen staat en markt, politiek en economie.

> Publieksdebat met Kathleen Ferrier, lid van de Tweede Kamer, en Maarten Zwaan, lid van de Raad van Advies van Rijk Zwaan.

  • Publieksdebat met Kathleen Ferrier en Maarten Zwaan, ondernemer.

Thema’s:

  • Is actieve overheidssteun onontbeerlijk voor succesvol internationaal zakendoen?
  • Een goed business klimaat vereist meervoudige relaties: diplomatie, internationale samenwerking, culturele uitwisseling etc.
  • Maken gedeelde waarden en wederzijds vertrouwen Latinos en Europeanen tot natuurlijke zakenpartners?

Middagsessie: Democratische vernieuwing?

Er is een brede en groeiende onvrede over de politiek, zowel in Latijns Amerika als in Europa. De politieke elite wordt verweten zich weinig gelegen te laten liggen aan de zorgen van de burgers en te veel een eigen agenda te hebben. Als reactie hierop hebben politici en partijen in verschillende Latijns Amerikaanse landen initiatieven ontplooid, die erop gericht zijn om het contact met het electoraat te herstellen en de democratie te vernieuwen.
Een spectaculair voorbeeld is Marco Enríquez-Ominami en diens beweging Chile Cambió, de grote verrassing van de laatste presidentsverkiezingen in Chili. Met een boodschap waarin vernieuwing – van de politieke ethiek en ook van politieke praktijken en instrumenten – centraal staat wist hij die onvrede te mobiliseren en vanuit het niets leek hij roet in het eten te gaan gooien van de twee gevestigde politieke coalities.
In andere landen experimenteert men met meer directe, participatieve vormen van democratie, die functioneren naast de traditionele representatieve democratie. Zo voorziet de nieuwe grondwet van Ecuador in mechanismen die burgers in staat stellen om directe toezicht uit te oefenen op het openbaar bestuur. Volgens Virgilio Hernández, een jonge politieke leider en parlementariër van de regeringspartij Movimiento País, draagt dit model bij aan het verkleinen van de kloof tussen de politieke elite en de burgers.

  • Publieksdebat met Wim Kok, ex minister–president en voorzitter van de Club van Madrid, Hugo Carvajal Donoso, Bolivia, ex voorzitter van de Camara de Diputados en ex minister van onderwijs, en Diego Arria Salicetti, Venezuela, ex voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Special Advisor van Kofi Annan.
Thema’s:
  • Democratische vernieuwing.
  • Lessen trekken uit democratische vernieuwing in Latijns Amerika.
  • Representatieve en participatieve democratie: tegenstrijdig of complementair?

<!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–> <!–[endif]–>

Alicia Bárcena, de Executive Secretary van de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben van de Verenigde Naties (CEPAL). en Leon Valencia*, president van Arcoiris de Colombia zijn zeker twee van de meest gekwalificeerde deskundigen op dit complexe terrein tussen staat en markt, politiek en economie.

> Publieksdebat met Kathleen Ferrier en Wim Grootscholten, ondernemer.

Advertisements